Tips voor als je gaat varen

Tips voor als je gaat varen

 • Op het water geniet je extra van het gevoel van vrijheid. Varen moet je leren, het vergt vaardigheden en ervaring. Je moet kunnen aanleggen, met wind, golven en stroom weten om te gaan. Je schip in de hand kunnen houden in havens, sluizen en bij bruggen. Weten wat borden en boeien betekenen, en wat je moet doen als je andere schepen tegenkomt. Want het is vaak druk op het water. Leren varen is enorm gevarieerd en erg leuk.
 • Meer vaarplezier met kennis en ervaring
  Een boot gedraagt zich anders dan een auto. Het ‘parkeren’ van een schip – aanleggen of afmeren – vraagt gewenning. Elk type schip heeft zijn eigen vaargedrag. Grootte, rompvorm, schroefwerking (wieleffect) spelen een rol. Daar komen wind, golven en stroom bij. In havens, sluizen en bij bruggen, overal moet je het schip in de hand kunnen houden. Je moet dus kunnen manoeuvreren. Kennis van de vaarregels is ook noodzakelijk. Ga niet zonder enige ervaring zomaar het water op.
 • Veel mensen zijn minder alert als ze op en aan het water zijn dan wanneer ze als automobilist of fietser aan het verkeer deelnemen. Dat komt door het verblijf in mooie natuur, en de relatieve rust in de natuur. Het vereist meer discipline. Op deze site vind je tips en duidelijke uitleg over alles wat er bij komt kijken als je gaat varen. Leuk je er van te voren in te verdiepen, en op het water heb je er ook veel plezier van.
 • 10 tips voor een veilige vaart
  Zorg dat de boot (technisch) in orde is voor je gaat varen. Zorg voor volle, schone tanks, volle accu’s, controleer het koelwater en het motoroliepeil.
  Meer informatie in het Kenniscentrum: Vaaruitrusting
 • Ga goed voorbereid op reis. Check de weersverwachting. Weet waar je gaat varen, neem actuele waterkaarten en de almanak mee. Check eventuele stremmingen.
  Meer informatie in het Kenniscentrum: Reisvoorbereiding en op www.vaarweginformatie.nl.
 • Ken de vaarregels en handel daarnaar. Kijk goed om je heen en houd uitkijk. Zorg dat je zelf ook gezien wordt. Draag een reddingsvest aan dek.
 • Vaar een duidelijke koers: vaar zoveel mogelijk aan de rechterkant (stuurboordkant) van het vaarwater. Verander niet plotseling van koers. Laat andere schippers duidelijk zien wat je van plan bent.
 • Blijf uit de dode hoek van vrachtschepen. Ze hebben voor de boeg een dode hoek, van soms wel 350 meter. Kies koers en snelheid zo, dat je uit die dode hoek blijft. Vuistregel: als je de schipper in zijn stuurhut kunt zien, kan hij jou ook zien.
 • Geef beroepsvaartuigen de ruimte. Ze zijn groot en zwaar. Ze kunnen niet snel stoppen en hebben veel manoeuvreerruimte nodig. Houd rekening met de golfslag en de zuiging die vrachtschepen veroorzaken.
 • Dring bij bruggen en sluizen niet voor, sluit aan bij de wachtende schepen. Blijf niet ronddobberen, maar gebruik de wachtsteiger. Passeer de geopende brug vlot en veilig. Zorg dat je in een sluis aan beide kanten kunt afmeren, dus hang aan weerszijden stootwillen op.
 • Geef tijdig een lange stoot met de scheepstoeter om anderen op gevaar te wijzen.
 • Gebruik de marifoon (zend- en ontvangstinstallatie), dit is de beste manier om contact te maken met andere schippers en verkeersbegeleiders. Voor marifoongebruik moet je wel examen doen.
 • Vaar alcoholvrij. Net als in het wegverkeer ligt de wettelijke grens voor de scheepvaart op 0,5 promille.

adminvlucht

Related Posts

Een dagje varen: wat neem je mee?

Een dagje varen: wat neem je mee?

Top 5 mooiste plekken om te varen in Europa

Top 5 mooiste plekken om te varen in Europa